04.04.2017

Einde van de Windows Vista en Office 2007 ondersteuning

VistaWindows2007_thumb.jpg

Naar een artikel van Joyce Hsu, TechSoup Canada

Op 11 april 2017 zet Microsoft een punt achter de ondersteuning van Windows Vista en Office Suite 2007. Dit betekent dat de Vista en Office 2007 producten geen bijgewerkte security patches noch updates van online content van Microsoft meer zullen ontvangen. Desondanks zullen ze nog functioneren. Op basis van de resultaten van onze enquête van de maand februari, schatten we dat 14% van onze begunstigden nog steeds gebruik maken van Vista of oudere besturingssystemen, en dat13% nog met Office 2007 werken. Als dit voor uw organisatie het geval is, raden we u ten zeerste aan om uw Windows operating system en Office producten up te graden om verder beschermd te blijven!

Waarom eindigt Microsoft de ondersteuning?

Microsoft-producten, waaronder Windows-besturingssystemen en Office-producten, genieten over het algemeen een minimum van 10 jaar ondersteuning (5 jaar mainstream ondersteuning en vijf jaar van ‘Extended' ondersteuning, zoals Service Packs). Eenmaal de ondersteuning beëindigd, zullen er geen verdere security updates, noch beveiliging hotfixes, noch gratis of betaalde bijstandopties noch online technische content beschikbaar zijn.

Waarom upgraden?

Als u  nog Vista of Office 2007 gebruikt, is het noodzakelijk om nog vóór 11 april 2017 up te graden naar een nieuwere versie van Windows of Office want Microsoft waarschuwt de gebruikers voor verhoogde veiligheidsrisico's voor niet-ondersteunde producten:

"Zonder de ondersteuning van Microsoft, ontvang ontvangt u geen software-updates meer van Windows Update. Deze updates bevatten security patches die helpen om uw pc te beschermen tegen schadelijke virussen, spyware en kwaadaardige en andere software die beslag kunnen leggen op uw persoonlijke informatie. Windows Update installeert eveneens de nieuwste software-updates om de betrouwbaarheid van Windows te verbeteren , zoals nieuwe drivers voor uw randapparatuur."

Als dit nog niet is gebeurd, moet uw organisatie de upgrades inplannen van alle computers onder Vista naar Windows 8 of 10, en van Office 2007 naar Office 2013 of 2016. Om dit proces betaalbaar te houden, kunnen de organisaties die hiervoor in aanmerking komen donaties aanvragen van Windows 8, Windows 10, Office 2013 en Office 2016 licenties via TechSoup Nederland.


Hoe kunnen we migreren vanuit Windows Vista?

Eerst en vooral raden wij u aan een inventaris op te stellen van uw bestaande software. U kunt gratis Spiceworks IT Desktop downloaden om te bepalen welke programma's momenteel op uw PC's staan en zo een inventaris opmaken voor uw organisatie.

Zorg er vervolgens voor om al uw bestanden en programma's te saven op een externe harde schijf, en weet dat alle programma's opnieuw moeten worden geïnstalleerd, samen met de nieuwe hardware drivers. Voor bijkomende hulp bij het uitvoeren van een back-up kunt u Wikihow's stap-voor-stap handleiding voor backups in Windows Vista volgen.

Zodra uw bestanden en programma's bewaard zijn, kunt u upgraden naar een ondersteunde versie van Windows.

 • Voor nieuwere computers
  Als uw computer relatief nieuw is (in de laatste 10 jaar gekocht), kunt u upgraden naar Windows 8 of 10 door het uitvoeren van een ‘Custom installation'.
 • Voor oudere computers
  Als uw computer ouder is (10+ jaar geleden gekocht), is hij misschien niet in staat om Windows 8 of 10 te runnen. In dit geval raden wij u een upgrade naar Windows 7 aan. Maar het upgraden naar Windows 7 heeft twee nadelen: ten eerste, Windows 7 is nu ‘Limited Stock' (d.w.z. niet meer verkocht of geïnstalleerd in de winkels) en ten tweede, de Windows 7 end of live komt er ook aan. Meer bepaald, de ondersteuning van Windows 7 eindigt op 14 januari 2020. Is dit uw enige optie en u komt in aanmerking komt voor Microsoft's donatieprogramma, dan kunt u gebruik maken van de Microsoft OS Upgrade om te downgraden naar Windows 7. * Zodra u-Windows 7 hebt, kunt u een ‘Custom installation' uitvoeren.


* Downgrade rechten: Voor Windows 10 licenties onder Volume Licensing, kunt u downgraden naar een eerdere versie van de Windows-editie onder licentie.


LET OP: Gebruikt u een Home ou Starter Edition van Windows Vista? Raadpleeg dan de  informatie over het Get Genuine programma verkrijgbaar via TechSoupo Nederland.

Hoe up te graden vanuit Office 2007?

Als uw organisatie Office 2007-producten gebruikt, inclusief server-producten, hebt u een paar opties:

 • Desktop: upgrade naar Office 2016
  Organisaties die de voorkeur geven om hun applicaties intern te hosten of om en hybride cloud-oplossing te hebben, kunnen upgraden naar Microsoft Office 2016 for desktops.
 • In de cloud: Migratie naar Microsoft Office 365 Nonprofits
  Organisaties die willen profiteren van cloud computing kunnen kiezen voor gedoneerde of sterk in prijs gereduceerde abonnementen op Microsoft Office 365 for nonprofits.

Raadpleeg ook de middelen die Microsoft ter beschikking stelt voor de upgrade van uw Office 2007 applicaties (Upgrading your Office 2007 applications).