06.12.2016

Wat u in 2016 over Windows 10 moet weten

Windows10_thumb.jpg

Windows 10 is ingevoerd op 29 juli 2015, en sindsdien draait dit beheersysteem op meer dan 400 miljoen toestellen wereldwijd.

U stelt zich misschien de vraag over het beste moment te upgraden, nu de termijn van gratis aanbod door Microsoft is verstreken. Daarom reiken we u hieronder enkele nuttige elementen.

Waarom upgraden/nog niet upgraden naar Windows 10

Uw systemen bijwerken met de nieuwste upgrades is over het algemeen een goede gewoonte, maar het is in dit geval ook goed het advies te lezen van verschillende geïnformeerde bronnen.

  • PCMag, dat vertrekt vanuit het standpunt van de consument, stelt in 10 Reasons to Upgrade to Windows 10 vast dat een aantal verbeteringen de upgrade verantwoorden, met als belangrijkste de snelheid, het Startmenu (als u van Windows 8 vertrekt) en de veiligheid.
  • TechRadar's haalt in Should Your Business Upgrade to Windows 10? de voor- en nadelen aan om een migratie door te voeren voor uw volledige organisatie. Het artikel besluit dat talrijke organisaties niet geneigd zijn om te migreren zolang hun zakelijke applicaties het niet echt vereisen of er geen nieuwe toestellen gekocht zijn waarop Windows 10 vooraf is geïnstalleerd.
  • CIO trekt in Should You Migrate to Windows 10 in 2016? vrij gelijkaardige conclusies, met de vermelding dat Windows 10 nieuwe functies biedt die door de eindgebruikers worden gewaardeerd. Ook houdt Windows 10 nuttige functies in voor het beheer van de veiligheid. Het artikel vestigt daarentegen ook de aandacht op de middelen en de budgetten die de migratie van een organisatie in zijn geheel vereisen. Hij is van mening dat de migratie kan worden uitgesteld zolang ze geen oplossing inhoudt voor bestaande of dreigende problemen
  • InfoWorld biedt in 10 Reasons You Shouldn't Upgrade to Windows 10 nog eens een afwijkende visie.

Neem dus uw beslissing in functie van de specifieke situatie van uw IT-omgeving en -middelen.

 

Nieuwe kenmerken van Windows 10

Voor eindgebruikers voerde Windows 10 een nieuw Startmenu in, een nieuwe webbrowser, een persoonlijke assistent Cortana, en nog veel meer. Voor IT-beheerders bevat de nieuwste versie van Windows functies zoals Azure Active Directory ondersteuning en Windows Update for Business. We verwijzen naar dit overzicht dat we publiceerden n.a.v. de invoering van Windows 10.

Meer recent heeft de Windows 10 Windows 10 Anniversary update nog nieuwe functies toegevoegd.

 

Hoe Windows 10 verkrijgen?

U weet wellicht dat de gratis upgrade periode voor Windows 10 voorbij is. Maar gekwalificeerde organisaties kunnen besturingssysteem aanvragen via TechSoup Nederland (afhankelijk van de status van hun huidige systeem). Hieronder een overzicht van de mogelijkheden:

Met andere woorden:

  • U hebt uw bestaande Windows-besturingssysteem niet via TechSoup NL hebt bekomen, of als u het via die weg hebt verkregen, is de Software Assurance niet meer actief ? Dan kunt u gewoon de Windows Operating System Upgrade aanvragen via de TechSoup NL catalogus, voor een minimale administratiekost. Maar controleer goed op bovenstaand pagina of uw huidige besturingssysteem in aanmerking komt voor een upgrade. Zo is het onmogelijk om de update te doen vanuit een Windows Home edition.
  • Als u Windows hebt verkregen via TechSoup NL en de Software Assurance nog actief is voor een aantal licenties, kunt u de upgrade gratis downloaden. Als dit het geval is, zal Windows 10 zichtbaar zijn voor downloaden wanneer u verbinding maakt met de Volume Licensing Service Center (VLSC). Instructies.
  • Als u niet beschikt over een besturingssysteem in aanmerking komt voor een upgrade dan kunt u een volledig Windows Pro besturingssysteem vragen via TechSoup NL.
  • Als uw toestellen niet compatibel zijn met Windows 10, kan dit het gepaste moment zijn om te investeren in meer robuuste hardware. Aarzel niet om het aanbod van Comex voor TechSoup NL te raadplegen dat performante high end refurbished hardware aanbiedt (alle onderdelen onderhevig aan slijtage, zoals de harde schijf, zijn vervangen door nieuwe).

 

Hoe Windows 10 installeren

How-To-Geek werkte de How to Install Windows 10 on Your PC tutorial uit die stap per stap beschrijft hoe up te graden vanuit een vroegere Windows versie. De tutorial legt uit hoe de IDO file te downloaden, gevolgd door alle stappen van de installatie, aan de hand van handige screenshots.

How-To-Geek legt ook uit hoe een clean install uit te voeren (How to Clean Install Windows 10 ) voor wie liever niet de upgrade uitvoert vanuite een eerder geïnstalleerde versie van Windows en eerder een geheel nieuwe versie van het besturingssysteem installeert.

 

Leren werken met Windows 10

De Windows 10 beginners guide video tutorial is een 38 minuten durende video dit toont hoe om te gaan met de belangrijkste nieuwe functies van de Windows 10, zoals het Startmenu, de systeeminstellingen, de Cortana persoonlijke assistent en veel meer.

Learn Windows 10 New Features, Tips, and Tricks door LearniT! Training is een andere uitgebreide video over de belangrijkste nieuwe kenmerken van Windows 10.

Windows 10 de Microsoft houdt een aantal beveiligingsparameters in die al dan niet default zijn ingesteld. Verneem hier meer over in how to manage your privacy settings.

 

Hebt u nog vragen over Windows 10

Bezoek de Windows 10 FAQ van Microsoft.

 

Geïnspireerd door een artikel van Carlos Bergfeld, Product Content Manager, TechSoup Global