Back-up maken

 

In samenwerking met het Digital Trust Center maakt TechSoup Nederland non-profits bewuster van hun cybersecurity.

 

 
 
 
 
 • Hoe test u een back-up?
 
 • Adviezen voor het maken van een back-up
 

 

visual van 3 adviezen voor een goede back-up

 

Wat is een back-up?

 

De term back-up wordt gebruikt voor 2 varianten; de bestandskopie en systeemkopie. Een bestandskopie kopieert alleen je bestanden, geen applicaties of systemen. Een systeemkopie is een één-op-één kopie van de complete harde schijf van je computer. Wanneer er iets mis gaat kan deze kopie gebruikt worden om bestanden, instellingen en programma’s te herstellen.

 

 

 

Waarom een back-up maken?

Als organisatie ben je vaak afhankelijk van IT-systemen voor (kritieke)bedrijfsprocessen en voor het opslaan van data. Wanneer deze bedrijfsprocessen verstoord ; raken of belangrijke data verloren gaan, kan dit grote gevolgen hebben voor een organisatie. Daarom is het hebben van een back-up van groot belang.

Situaties waarbij verlies van bedrijfsgegevens kan voorkomen zijn bijvoorbeeld:

 

 • een ransomware-aanval of infectie met malware of virus

 

 • een brand

 

 • een storing in de hardware

 

 • een menselijke fout

 

Meer hierover vind je op de webpagina Waarom een back-up maken?

 

 

 

Hoe maak u een goede back-up?

 

Voorkom verlies van bestanden en volg deze 3 adviezen op:

 

 1. Maak dagelijks een back-up

  Hoe vaker je de back-up maakt, hoe beter. Met een dagelijkse back-up houd je je actuele werk goed bij. Dus hoe vaker je de back-up maakt, hoe minder het je kost als het mis gaat.
  Tip: stel van je automatische back-up de frequentie in naar 'dagelijks'.

 2. Maak een back-up op een fysieke en digitale locatie

  Het noodlot kan op meerdere manieren toeslaan. Zo is een fysieke back-up niet bestand tegen brand en is een digitale back-up niet bestand tegen hacken. Maak je back-up dus op verschillende locaties, fysiek én digitaal.

 3. Test regelmatig of een back-up werkt

  Je weet pas of een back-up je redding kan zijn, als je het getest hebt. Zet daarom periodiek een gemaakte back-up terug en controleer of alles naar verwachting werkt. Bekijk hoe je dit doet op Hoe test ik een back-up?

 

Dit en meer vind je ook terug op: Hoe maak je een goede back-up?

 

 

 

Hoe maak u een systeemkopie?

 

Bekijk hier het stappenplan voor het maken van back-ups voor de meest gebruikte systemen:

Hoe maak ik een back-up?

 

 

 

Hoe test u een back-up?

 

Wil je zeker weten dat je back-up werkt? Test hem dan. Dat doe je door hem een keer terug te zetten.

Bekijk het stappenplan voor het terugzetten van systeem back-ups voor de meest gebruikte systemen: Hoe test ik een back-up?

 

 

 

Adviezen voor het maken van een back-up

 

 

 

Back-up tools beschikbaar bij TechSoup Nederland

 

Veritas biedt oplossingen voor gegevensback-up en -herstel. Veritas-producten stellen u in staat bescherming te bieden tegen gegevensverlies op netwerkcomputers.

 

 • Veritas Backup Exec 21 is een backup- en herstelsoftware die draait op Windows Server. Dankzij zijn functies kan het een back-up maken van Windows-, Mac- en Linux-computers en virtuele machines.

 

 • Veritas System Recovery 18 is een back-up- en hersteloplossing die gebruikmaakt van disk imaging-technologie om servers te beschermen. Het maakt snapshots van volledige harde schijven die kunnen worden geback-upt naar bijna elk type opslagmedium of kunnen worden geconverteerd naar virtuele schijven. Wanneer herstel nodig is, kunnen deze snapshots (herstelpunten genoemd) worden hersteld naar dezelfde of een andere hardwareconfiguratie.

 

O&O Software biedt non-profits de tools om hun gegevens te beschermen en de prestaties van hun IT-systemen te verbeteren, zodat ze hun missie efficiënter en effectiever kunnen uitvoeren. Het bedrijf biedt geavanceerde systeemtools voor alle Windows-gebruikers. O&O producten worden gebruikt voor prestatieoptimalisatie, gegevensherstel en veilig beheer en verwijdering van gegevens.

 

 • O and O Business Suite [voor 5 gebruikers10 gebruikers25 gebruikers50 gebruikers] is een suite van 10 systeem- en gegevensbeheertoepassingen voor kleine en middelgrote organisaties. Ze zijn ontworpen om de netwerkprestaties te verhogen, backup's te maken en schijfbeelden te herstellen, gegevens op te slaan en het netwerkbeheer te ondersteunen.

 

 

 

Extra hulpbronnen

 

 • Nieuws van Digital Trust Center