25.02.2021

Digital Learning Day - Hoe kunt u uw digitale kennis ontwikkelen?

digitallearningday_TSNL_website.png

Digital Learning Day ontstond tien jaar geleden in de Verenigde Staten, toen schoolleiders zich nog niet bewust waren van het potentieel van digitale technologie om ongelijkheid in het onderwijs te bestrijden. Het is dan ook onder impuls van Alliance for Excellent Education dat de Dag is geboren, met als doel innovatie te ondersteunen waarbij onderwijs en digitale technologie worden gecombineerd.

Vandaag wordt deze dag overal ter wereld gevierd, zowel op het gebied van onderwijs als opleiding. Bij TechSoup Nederland geloven we in het belang van leren. Daarom vindt u in dit artikel een overzicht van hulpmiddelen om uw digitale vaardigheden te ontwikkelen, allemaal online.

 

Inhoudstafel

 

Trainingen aangeboden door ons netwerk, TechSoup Europe

De trainingen van TechSoup zijn speciaal ontworpen voor leden van non-profits, ongeacht of zij in loondienst of vrijwillig zijn. De inhoud ervan is gemaakt door deskundigen uit de vrijwilligerssector. De trainingen zijn alleen in het Engels. Ontdek de catalogus hier.

 

 

Trainingen van onze partners

Google

De Digital Atelier van Google biedt gratis online cursussen aan in verband met zijn dienstenaanbod in meer dan een dozijn talen (Frans, Nederlands, enz.) over onderwerpen zoals digitale marketing, professionele ontwikkeling, data. Het biedt ook certificeringen met meer dan twintig te volgen modules. Deze certificeringen kunnen vervolgens worden gedeeld op uw netwerken om te getuigen van uw kennis. Webinars en remote coaching worden ook aangeboden door Google. Wat telewerken betreft, biedt Google ook hulpmiddelen om telewerken te beheren, ontdek ze hier. Een kit wordt ook gedeeld door Google: deze bestaat uit tools die een betere zichtbaarheid op het web mogelijk maken. Tot slot, bent u bekend met de collecties van Google? Hiermee kunt u zich ontwikkelen op een specifiek onderwerp, zoals een bibliotheek van online bronnen. Voor de jaarlijkse Digital Learning Day heeft Google ook zijn collectie hier te ontdekken.

Er is echter een veel breder aanbod van cursussen in het Engels. Inderdaad, niet alle inhoud is vertaald.

Om toegang te hebben tot Google's aanbiedingen in onze catalogus:

 

Microsoft

Microsoft biedt een opleidingscentrum om zich te ontwikkelen op haar tools zoals Outlook, OneDrive, Word, Excel, PowerPoint en nog veel meer! Dit onlinecentrum is vertaald in meer dan een dozijn talen, waaronder het Frans en het Nederlands.Microsoft organiseert ook Virtual Training Days die in het Engels plaatshebben. Hiermee kunt u zich tijdens een webinar ontwikkelen op tools als Azure, Microsoft 365, Microsoft Dynamics 365 en nog veel meer. Ten slotte stelt Microsoft ook iedereen in staat zijn digitale basisvaardigheden te ontwikkelen via bronnen over digitale geletterdheid in het algemeen. Om je digitale geletterdheid te ontwikkelen, is het deze kant op.

Hoewel het aanbod van Microsoft zeer goed ontwikkeld blijft in het Frans en het Nederlands, is het mogelijk dat het Engels de overhand krijgt. Ga na of de informatie in het Engels bestaat wanneer zij niet in uw moedertaal is. U kunt automatische paginavertalers gebruiken om de betekenis in te voeren.

Om toegang te krijgen tot het aanbod van Microsoft in onze catalogus:

 

Adobe

Adobe biedt een ondersteuningsportaal voor zijn products. Naast deze ondersteuning helpt Adobe zijn gebruikers om zich te verdiepen op hun tools via hun YouTube-kanalen: Adobe Care, Adobe Creative Cloud, Adobe Photoshop, Adobe Video & Motion. Als deze inhoud inderdaad door Adobe is gemaakt, wie heeft er dan nog nooit een door gebruikers gemaakte handleiding bekeken? Daarom moet u niet aarzelen om gewoon een zoekopdracht in een zoekmachine in te voeren, of het nu gaat om YouTube, een webbrowser, enz. om u eveneens te kunnen verdiepen op de hulpbronnen van Adobe.

Adobe biedt hoofdzakelijk Engels, maar de inhoud is ook vertaald in het Frans en het Nederlands.

Om toegang te krijgen tot Adobe's aanbiedingen in onze catalogus:

 

 

Online hulpbronnen om digitale kennis te ontwikkelen en meer

Kies uw formaat voor leren

Iedereen kan het leren. Het eerste wat je moet doen is een methode kiezen. Vandaag de dag maakt digitale technologie het mogelijk om in veel verschillende formaten te leren. Welke is het meest geschikt voor u? Is er meer dan één? Combineer ze als dat zo is! Hier volgen enkele voorbeelden van formaten en online hulpmiddelen.

Leer met Massive Open Online Courses (MOOC's):

 • Class Central is een website die het aanbod van MOOC's op het internet centraliseert. Je kunt het aanbod van MOOC's filteren op taal: Frans, Nederlands, Engels, enz.
 • Sommige cursusplatforms:
  • FutureLearn of het creatieve platform. U vindt er cursussen over kunst, media, maar ook over psychologie of literatuur.
  • EdX of het platform dat de meest prestigieuze universiteiten ter wereld samenbrengt. Ontdek hier de cursussen van MIT, Harvard of Berkeley.
  • Coursera of het opleidingsplatform. Hier vindt u cursussen die in samenwerking met bedrijven en universiteiten zijn ontwikkeld om u in de praktijk en met precieze doelstellingen te ontwikkelen.
  • Udemy of het platform waarvan de cursussen door onafhankelijke opleiders worden gegeven. Hier vindt u cursussen voor opleiding en meestal uitgevoerd door onafhankelijke opleiders.

Leer met podcast. Welk podcastplatform je ook gebruikt (Apple, Spotify, enz.), je kunt tegenwoordig podcasts vinden over zowat alles en in elke taal! U kunt een taal leren met de Spaanse podcasts van Duolingo, luisteren naar het laatste nieuws volgens uw nationale media, lokale podcasts volgen of podcasts over specifieke onderwerpen!

Leer door blogs te lezen. Het lezen van artikelen, het abonneren op nieuwsbrieven van bepaalde bronnen zijn allemaal mogelijkheden om zich over een onderwerp te ontwikkelen. Het is aan jou om je favoriete blogs te vinden via je persoonlijke zoektocht. Bouw dan een bibliotheek van hulpmiddelen op! Lees daarvoor het volgende punt.

 

Organiseer uw e-learning met tool

Er zijn veel manieren om jezelf te organiseren om te leren. Het beste is om er een te vinden waarmee u van het leren een dagelijkse, wekelijkse of zelfs maandelijkse gewoonte kunt maken! Om dit te doen, kunt u hulpmiddelen gebruiken die u eraan herinneren om aan de slag te gaan en uw leerbronnen te verzamelen. Als u voor een digitaal hulpmiddel kiest, kunt u het hulpmiddel het beste vanaf al uw apparaten gebruiken. Het is aan u om hun functionaliteit te controleren. Hier zijn enkele hulpmiddelen waarvan je het gebruik opnieuw kunt uitvinden:

 • De Google kalender of Outlook kalender voor time-blocking. Met deze techniek kunt u uw online agenda gebruiken terwijl u tijd blokkeert voor uw leren. Zo kunt u uw tijd direct aan de ontwikkeling van uw vaardigheden besteden.
  • Alternatieven: Uw eigen papieren dagboek of andere dagboekdiensten.
 • Uw Trello hulpmiddel voor het organiseren van een takenbord. Er bestaan thema's om het eenvoudig aan uw leerproces aan te passen, bekijk ze hier.
  • Alternatieven: ToDoIst, WorkFlowy en meer.
 • Een programma om aantekeningen te maken, zoals Evernote. Aantekeningen maken is belangrijk voor je leerproces. Bewaar wat u hebt geleerd in een document of in dezelfde toepassing die aan dat specifieke leren is gewijd!
  • Alternatieven: Notion, Microsoft Word/Excel, Google Docs en meer.
Ziezo, je bent helemaal klaar voor je leertijd! Nu is het tijd om deze ideeën in de praktijk te brengen.

 

 

Extra hulpbronnen

 

Photo by William Iven on Unsplash