28.01.2021

TechSoup Nederland viert de Dag van de gegevensbescherming

Special_Days(3).png

Data Privacy Day staat in Europa bekend als Data Protection Day. Het is een internationaal evenement dat elk jaar op 28 januari plaatsvindt. In 2021 is het 40 jaar geleden dat het Verdrag 108 werd aangenomen en wordt ook de vijftiende dag van de gegevensbescherming gevierd. Er vinden online verschillende evenementen plaats om deze speciale dag te vieren.

 

Waarom 28 januari?

Deze datum valt samen met de verjaardag van de openstelling voor ondertekening van het Verdrag nr. 108 van de Raad van Europa tot bescherming van personen met betrekking tot de geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens, dat al meer dan 30 jaar de hoeksteen vormt van de gegevensbescherming in Europa en daarbuiten. Op 26 april 2006 heeft het Comité van Ministers van de Raad van Europa namelijk besloten een Dag van de gegevensbescherming in te stellen, die jaarlijks op 28 januari wordt gevierd.

Tegenwoordig is gegevensbescherming in Europa het bekendst door de Algemene Verordening Gegevensbescherming, die de gegevensbescherming voor personen binnen de Europese Unie versterkt en uniformeert, sinds de toepassing ervan in 2018.

 

Hoe beschermt u de gegevens van uw non-profit?

Bij TechSoup Nederland helpen we non-profits om zich beter te beschermen bij hun online activiteiten. Er bestaan verschillende mogelijkheden voor online bescherming:

 

 • Joheco Automatisering is hét automatiseringsbedrijf voor het midden- en kleinbedrijf en non-profit organisaties. De waarde van data groeit. En dus is security booming business. Joheco biedt Security as a Service aan voor een vast bedrag per maand. Ze maken gebruik van diensten die 24/7 worden doorontwikkeld. Hun focus en die van hun partners bieden de beste garantie voor veilige ICT en continuïteit. Meer informatie op hun website en via ons lokaal partnerprogramma.

 

 • Veritas biedt oplossingen voor gegevensback-up en -herstel. Veritas-producten stellen u in staat bescherming te bieden tegen gegevensverlies op netwerkcomputers.
  • Veritas Backup Exec 21 is een backup- en herstelsoftware die draait op Windows Server. Dankzij zijn functies kan het een back-up maken van Windows-, Mac- en Linux-computers en virtuele machines.
  • Veritas System Recovery 18 is een back-up- en hersteloplossing die gebruikmaakt van disk imaging-technologie om servers te beschermen. Het maakt snapshots van volledige harde schijven die kunnen worden geback-upt naar bijna elk type opslagmedium of kunnen worden geconverteerd naar virtuele schijven. Wanneer herstel nodig is, kunnen deze snapshots (herstelpunten genoemd) worden hersteld naar dezelfde of een andere hardwareconfiguratie.

 

 • Docusign biedt software voor elektronische handtekeningen en transactiebeheer. DocuSign kan worden gebruikt om documenten te ondertekenen, te verzenden en te beheren. DocuSign vervangt printen, faxen, scannen en expresbezorging door goedkeuringen en beslissingen digitaal te maken.
  • DocuSign Standard Edition is een onlinedienst waarmee u documenten kunt downloaden en verzenden voor elektronische ondertekening. DocuSign stuurt links naar ondertekenaars, die hun handtekening kunnen zetten vanaf vrijwel elk apparaat met een internetverbinding. Ondertekenaars hebben geen DocuSign-account nodig om documenten te ondertekenen. U en de ondertekenaars kunnen de ingevulde documenten op elk moment bekijken, downloaden en afdrukken.

 

 • NortonLifeLock beschermt computers, tablets en smartphones tegen de nieuwste online bedreigingen en bevat ook tools voor systeemafstelling. Het doet zijn werk grotendeels op de achtergrond, verbruikt weinig systeembronnen en vereist weinig interactie van de gebruiker.
  • Norton Security Deluxe 1-Year Subscription hiermee kunt u een abonnement kopen voor het gebruik van het product op maximaal vijf apparaten gedurende één jaar. Het abonnement omvat beschermingsupdates en nieuwe productfuncties. Het product zal na een jaar volledig ophouden te functioneren, tenzij het abonnement wordt verlengd.

 

 • Bitdefender is een toonaangevende uitgever van beveiligingssoftware met meer dan 500 miljoen gebruikers wereldwijd. Het bedrijf richt zich op internetbeveiliging voor iedereen. Deze inzet heeft het de nummer één positie in de wereld opgeleverd door toonaangevende organisaties voor het testen van beveiligingssoftware, zoals AV-TEST, AV-Comparatives, Checkmark, ICSA Lab, en Virus Bulletin.
  • Bitdefender Internet Security [voor 1 apparaat, 3 apparaten en 5 apparaten] is beveiligingssoftware die computers beschermt tegen virussen, spam en andere online bedreigingen.
  • Bitdefender GravityZone Business Security [voor 10 apparaten, 25 apparaten en 50 apparaten] is software die laptops, desktops, servers en genetwerkte virtuele machines beschermt tegen virussen, wormen, Trojaanse paarden, spyware, adware, rootkits en andere bedreigingen. Netwerkbeveiliging wordt beheerd vanaf een centrale console.
  • Bitdefender Mobile Security for Android [voor 1 apparaat] kan worden gebruikt om de mobiele apparaten van uw organisatie te beschermen tegen e-bedreigingen of diefstal.
  • Bitdefender Antivirus voor Mac [voor 1 apparaat of 3 apparaten] is beveiligingssoftware die Macs beschermt tegen virussen en andere online bedreigingen.

 

 • O&O Software biedt non-profits de tools om hun gegevens te beschermen en de prestaties van hun IT-systemen te verbeteren, zodat ze hun missie efficiënter en effectiever kunnen uitvoeren. Het bedrijf biedt geavanceerde systeemtools voor alle Windows-gebruikers. O&O producten worden gebruikt voor prestatieoptimalisatie, gegevensherstel en veilig beheer en verwijdering van gegevens.
  • O and O Business Suite [voor 5 gebruikers, 10 gebruikers, 25 gebruikers, 50 gebruikers] is een suite van 10 systeem- en gegevensbeheertoepassingen voor kleine en middelgrote organisaties. Ze zijn ontworpen om de netwerkprestaties te verhogen, backup's te maken en schijfbeelden te herstellen, gegevens op te slaan en het netwerkbeheer te ondersteunen.

 

 • Tutanota biedt non-profits een beveiligde e-mail oplossing, toegankelijk via uw web browser. U kunt Tutanota gebruiken om gecodeerde e-mails te versturen naar en te ontvangen van andere Tutanota gebruikers.
  • Tutanota Premium 1-jarig abonnement [voor 10 gebruikers of 50 gebruikers] is een beveiligde web- en applicatie-gebaseerde email service waarmee gebruikers versleutelde emails kunnen versturen en ontvangen.

 

Extra hulpbronnen

Om meer te weten te komen over de problemen van uw non-profit op het gebied van cybersecurity en gegevensbescherming en om te beginnen na te denken over uw gegevensbeleid, zijn hier enkele links die u kunnen helpen.

Op Europees/lokaal niveau, in Nederland:
 • De Raad van Europa heeft een platform ontwikkeld waar iedereen kan leren over cybersecurity, privacy en gegevensbescherming op het internet. Een account is nodig om toegang te krijgen tot de cursussen, maak er een aan!
 • Het Digital Trust Center helpt met veilig digitaal ondernemen. Het biedt informatie en advies over cyberweerbaarheid op hun website met 5 basisprinciples, met advies over phishing, ransomware, thuiswerken, enz. Het Digital Trust Center (DTC) stimuleert samenwerkingsverbanden in niet-vitale sectoren en kan in bepaalde gevallen ook ondersteunen door middel van een subsidie.
Op internationaal niveau: