21.02.2018

Belangrijke wijzigingen aan het Microsoft aanbod vanaf 1 April 2018

MS_landing_logo.png

 


Veel verenigingen maken regelmatig gebruik van het Microsoft donatieprogramma voor aankopen van kantoor- of serverlicenties. Vanaf 1 april 2018 evolueert het maatschappelijke beleid van Microsoft, met een aantal wijzigingen aan hun huidig donatiebeleid tot gevolg. Het is belangrijk dat u hier kennis van neemt, om ermee rekening te kunnen houden in uw planning.

 

Wat verandert er?

Bepaalde ‘on-premise' softwareproducten (producten die u lokaal op uw PC installeert) van Microsoft zullen niet meer via TechSoup Nederland beschikbaar zijn als gedoneerde producten, meer bepaald de Premium versie. Deze producten zullen daarentegen binnenkort, ook door TechSoup Nederland, met korting worden aangeboden aan de non-profitorganisaties en openbare bibliotheken die hiervoor in aanmerking komen. De standaard versies van on-premise softwareproducten van Microsoft blijven via TechSoup Nederland beschikbaar als donatie voor de gekwalificeerde non-profitorganisaties en openbare bibliotheken. De cloud aanbiedingen voor non-profitorganisaties blijven ongewijzigd.

 

We hebben hieronder een aantal vragen samengevat die kunnen rijzen rond deze wijzigingen en rond hun mogelijke gevolgen op uw IT-aankoopbeleid.

 

Waarom voert Microsoft deze wijzigingen door?
Het doel van Microsoft is om nog meer non-profitorganisaties in staat te stellen om impact te hebben. Maar om softwaredonaties duurzaam te kunnen laten evolueren naar een abonnement (of cloud) –model is er nood aan een nieuw model voor het ondersteunen van maatschappelijke organisaties.
Het nieuwe “Tech for Social Impact-team” van Microsoft is opgevat als een sociale onderneming waarin winsten worden herinvesteerd in het bieden van meer ondersteuning voor non-profitorganisaties. Zie ook.

Verandert Microsoft de toelatingsvoorwaarden voor zijn gedoneerde producten?

Nee, criteria om in aanmerking te komen voor gedoneerde aanbiedingen via TechSoup blijven ongewijzigd. Microsoft’s toegangscriteria behoren tot de ruimste onder al onze technologiepartners. Helaas zijn er nog steeds organisatietypes die niet in aanmerking komen. Voor deze organisaties hopen we dat andere aanbiedingen van TechSoup Nederland nuttig kunnen zijn (bekijk de volledige lijst). U kunt erop vertrouwen dat we al onze partners informeren dat onze doelgroep erop uit is om op een betaalbare manier hun producten te gebruiken.

Komen er ook toelatingscriteria voor kortingen?  Zijn ze desgevallend dezelfde als voor gedoneerde producten?
Voor het ogenblik begrijpen organisaties die in aanmerking komen voor gedoneerde producten ook toegang krijgen tot kortingen.

Komen openbare bibliotheken nog verder in aanmerking voor Microsoft donations en kortingen via TechSoup Nederland?
Ja, bibliotheken blijven gekwalificeerd voor het ontvangen van non-profit donaties en kortingen van Microsoft, evenals van een groot aantal andere aanbiedingen en bronnen via TechSoup Nederland.

Kunt u uitleggen wat er is gewijzigd aan de Microsoft "titelgroep" -beperkingen?
Een titelgroep bestaat uit alle producten die hetzelfde doel dienen. Alle producten van het Windows-besturingssysteem zitten bijvoorbeeld in één titelgroep. Momenteel kunnen gekwalificeerde organisaties maximaal 50 licenties per titelgroep aanvragen, binnen een maximum van 10 titelgroepen. Er zijn meer dan 35 titelgroepen. Voor meer informatie kunt u de pagina Microsoft-donatieprogramma ─ Speciale voorwaarden en quota raadplegen.
Vanaf 1 april 2018 kunnen gekwalificeerde organisaties kiezen uit alle door Microsoft gedoneerde producten zonder beperking tot 10 titelgroepen. Tenzij anders vermeld, kunnen ze binnen een periode van twee jaar maximaal 50 licenties aanvragen voor elk product. Voor serverproducten blijven er product specifieke licentielimieten gelden.

Wat is het verschil tussen “standard” en “premium” producten?
Premium-producten verwijzen meestal naar "professionele producten" of "producten voor ondernemingen" genoemd, zoals Office Professional of Visio Professional. Met standaardproducten producten zoals Office Standard of Visio Standard bedoeld.

Wat is “on-premises” software?
“On-premises” verwijst naar softwareproducten die op een computer worden geïnstalleerd, in tegenstelling tot producten die als abonnement worden aangeboden als "software as a service" onder de vorm van een abonnement. Zie ook.

Ik kan op dit moment geen cloud-gebaseerde producten gebruiken. Kan ik op 1 april nog steeds Microsoft on-premises software verkrijgen?
Gekwalificeerde organisaties kunnen via TechSoup na 1 april 2018 nog steeds donaties ontvangen van standaard lokale Microsoft-producten, bijvoorbeeld Office Standard 2016 en Visio Standard.
Premium on-premises Microsoft-producten, zoals Office Enterprise 2016 en Visio Professional, zijn vanaf 1 april alleen beschikbaar met korting. TechSoup voert een kortingsaanbod in om u het volledige aanbod te blijven aanbieden. We streven ernaar om deze kortingsaanbiedingen zo snel mogelijk na 1 april voor u beschikbaar te maken. 

Wordt het donatieprogramma uitgefaseerd?
Nee, Microsoft zal de technologie in de nabije toekomst blijven doneren aan non-profitorganisaties. In de afgelopen drie jaar heeft Microsoft jaarlijks meer dan $ 1 miljard aan contant geld en diensten aan non-profitorganisaties gedoneerd. Dat engagement verandert niet. Microsoft hoopt zelfs het aantal non-profitorganisaties dat het in de komende drie jaar bereikt te verdrievoudigen door een breder scala aan licentiemogelijkheden te bieden.
We werken samen met talrijke technologiepartners die zich blijven inzetten om donaties en hoge kortingen ter beschikking te stellen voor non-profitorganisaties. We breiden ons aanbod steeds verder uit om beter te voldoen aan de behoeften van non-profitorganisaties. We zijn niet van plan om hiermee te stoppen.

Wat als ik meer lokale softwarelicenties nodig heb?
Als u meer on-premises softwarelicenties nodig hebt dan wat mogelijk is met donaties via TechSoup Nederland, of als u producten nodig hebt die niet langer beschikbaar zijn als donaties, kunt u na 1 april via TechSoup Nederland licenties met non-profit kortingen aanvragen voor dezelfde producten U kunt ook rechtstreeks bij Microsoft licenties verkrijgen voor diezelfde producten.

Hoe zal TechSoup Nederland evolueren?
We blijven ons inzetten om non-profitorganisaties toegang te geven tot de technologiemiddelen die ze nodig hebben om hun opdracht te vervullen. We werken nauw samen met al onze partners om ervoor te zorgen dat we hun maatschappelijke programma's blijven ondersteunen rekening houdend met een veranderend technisch landschap. Ook ons economisch model en onze programma's moeten blijven evolueren om onze opdracht op duurzame wijze te vervullen.
Intussen werken we verder aan nieuwe diensten om u beter te ondersteunen. We zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren om waarde te bieden aan non-profitorganisaties en technologiebedrijven, en we zullen de tarieven voor onze diensten zo laag mogelijk houden.