06.10.2020

Hoe vind en gebruik je royalty free-beelden?

cameraPhoto.jpg

Leer hoe u beelden online kunt vinden en ze vervolgens legaal kunt gebruiken voor uw eigen doeleinden.

Er zijn vele manieren om beelden te krijgen die u legaal online kunt gebruiken. Voordat u dit doet, is het belangrijk om een paar regels te leren over het gebruik van afbeeldingen die zijn verkregen van het internet.

De 3 regels voor het gebruik van afbeeldingen

 • Auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen: niet gebruiken zonder toestemming!

Auteursrecht is de wettelijke bescherming die wordt verleend aan auteurs of eigenaars van oorspronkelijk gepubliceerde en niet-gepubliceerde artistieke en intellectuele werken. 

Dit betekent dat het illegaal is voor elke andere persoon om het werk op deze manier te gebruiken zonder toestemming van de auteur. Als u zonder toestemming aan een van deze activiteiten deelneemt, overtreedt u het auteursrecht en kunt u worden onderworpen aan wettelijke sancties, waaronder boetes. Uit voorzorg moet u ervan uitgaan dat de meeste afbeeldingen die u online vindt, beschermd zijn door het auteursrecht, zelfs als ze geen auteursrechtsymbool (©) of juridische tekst hebben.

Sommige auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen vallen onder een gratis licentie, zoals die onder een Creative Commons-licentie. Dit betekent dat u misschien geen toestemming hoeft te vragen om ze opnieuw te gebruiken.

 • Toestemming verleend: Wanneer u de beelden vrij kunt gebruiken

In het algemeen zijn er drie gevallen waarin u afbeeldingen voor uw website of gedrukt materiaal kunt lenen zonder toestemming te vragen.

 1. Wanneer het beeld in het publieke domein is. Een beeld in het publieke domein heeft geen wettelijke eigenaar. Een werk komt op verschillende manieren in het publieke domein terecht: of het auteursrecht is verlopen, het is nooit verlengd, of het werk is in het publieke domein geweest.  
 2. Wanneer het beeld is aangeduid als "royalty-vrij". Er zijn veel online fotobanken die zichzelf adverteren als het aanbieden van "royalty-vrije" beelden. Hoewel deze foto's meestal veilig kunnen worden genomen, moet u altijd de algemene voorwaarden lezen voordat u ze gebruikt. Het feit dat een beeld vrij is, betekent niet dat je het vrij kunt gebruiken.
 3. Wanneer het beeld onder een open licentie is. Een open-licensed afbeelding betekent dat de houder van het auteursrecht heeft besloten om automatisch bepaalde rechten toe te kennen. De meest voorkomende vorm van open licenties voor een afbeelding is het toepassen van een Creative Commons-licentie. Er zijn verschillende Creative Commons-licenties, variërend van vrij restrictief tot zeer permissief. Als u een afbeelding onder deze licentie vindt, zorg er dan voor dat u de voorwaarden begrijpt voordat u deze gebruikt.
 4. Wanneer het beeld onderhevig is aan fair use. Onder bepaalde omstandigheden mag u de logo's en productafbeeldingen van de fabrikant zonder toestemming gebruiken.
 • Auteur bewerken: hoe beelden toe te wijzen

Attributies geven de eer waar de eer toekomt, en we raden daarom aan om de juiste toeschrijving aan de maker van een afbeelding te geven. Attributies kunnen over het algemeen uit drie delen bestaan, die in dit of een vergelijkbaar formaat kunnen zijn: Afbeelding (met een link naar de URL van de originele afbeelding): Scheppernaam / Licentietype (met een link)

Voorbeeld van Creative Commons: "Afbeelding: Michael Naumann / CC BY-NC-ND".
Voorbeeld uit het Publieke Domein: "Beeld: Ramsey Studio / Publiek Domein".
Voorbeeld van Getty Images: "Beeld: CJ Foeckler / Getty Images Royalty Free".

Als u de afbeelding wijzigt, voegt u deze informatie toe aan de attributie.  

Voorbeeld van Creative Common: "Afbeelding: John Tann / CC BY / toegevoegde tekst".

Voor het downloaden van een afbeelding, een paar vragen om jezelf te stellen

 • Zorg ervoor dat de foto's duidelijk, scherp en niet wazig zijn als ze worden weergegeven op het formaat dat u wilt gebruiken.
 • Probeer de impact van het werk van uw non-profit organisatie te laten zien. Als je mensen helpt, laat dan de mensen zien die je helpt. Als u een park opruimt, maak dan foto's voor en na het werk dat u hebt gedaan.
 • Kies indien mogelijk voor natuurlijke beelden, in plaats van een groep mensen te laten lachen naar de camera. Zo zullen foto's van vrijwilligers op het werk overtuigender zijn dan een groep lachende mensen voor de camera.
 • Probeer voor foto's van evenementen meer te laten zien dan de standaard "persoon met een microfoon" beelden. Meng ze door elkaar. Gebruik groepsfoto's, brede foto's en close-ups van deelnemers.

Zoek naar afbeeldingen onder vrije licentie

U kunt gratis afbeeldingen voor uw website of andere projecten vinden door te zoeken naar gratis gelicentieerde afbeeldingen met de Creative Commons zoekfunctie of de Google-zoekfunctie voor rechten.

De Creative Commons zoekfunctie brengt zoekmachines voor afbeeldingen samen in een enkele interface, zodat u eenvoudig inhoud op het web kunt vinden die onder Creative Commons licentie is gepubliceerd. U moet er nog steeds voor zorgen dat de beelden die het vindt onder een gratis licentie vallen, om er zeker van te zijn.

Met Google's Advanced Image Search kunt u uw zoekopdracht filteren op basis van gebruiksrechten. U kunt bijvoorbeeld zoeken naar afbeeldingen die vrij te gebruiken, te delen of te bewerken zijn. U kunt ook andere criteria toevoegen, zoals bestandstype (alleen JPG), afbeeldingstype (alleen gezichten) en zelfs de kleuren die u in de afbeelding wilt weergeven.

Gratis online beeldbronnen

Deze bronnen bieden publiek domein, royaltyvrije of open-licensed afbeeldingen die u gratis kunt gebruiken op uw website of voor andere doeleinden. Velen van hen vragen je gewoon om een link naar hun website te plaatsen, maar controleer bij elke site of er specifieke (en actuele) richtlijnen zijn

 • Flickr heeft een wereldwijde gemeenschap van bijdragers met meer dan 200 miljoen foto's die gebruik maken van Creative Commons licenties. Met de enorme hoeveelheid beschikbare content is het moeilijk om niet iets te vinden dat past bij uw behoeften. U kunt de Creative Commons-pagina van Flickr gebruiken om gelicentieerde foto's te vinden. U kunt ook het type licentie opgeven dat u nodig heeft bij het geavanceerd zoeken.
 • Getty Images heeft waarschijnlijk de grootste selectie gratis beelden ter wereld: 50 miljoen. Getty Images heeft zijn beelden in maart 2014 gratis gemaakt.
 • Pixabay biedt meer dan 520.000 kwaliteitsfoto's, vectorafbeeldingen en artistieke illustraties gratis aan.
 • Wikimedia Commons heeft een database van meer dan 24 miljoen vrij te gebruiken mediabestanden met afbeeldingen, geluiden en video's. Veel van hen zijn in het publieke domein. U kunt zoeken op onderwerp, locatie, type, auteur, licentie en bron. U kunt ook zoeken naar bestanden door middel van tags. Dit kan een goede bron zijn voor kaarten, vlaggen en foto's van mensen.
 • Pexels biedt meer dan 6.000 beelden in het publieke domein en voegt elke maand meer toe.
 • Unsplash is een andere goede site om te bezoeken om beelden te vinden in het publieke domein.

 

Dit werk is gepubliceerd onder Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International License.

Bron: TechSoup US, Finding and Using Images for Your Nonprofit